π.  Συμεών  Κραγιόπουλος (†).

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος υφίσταται αυτόν τον πόνο του αποκεφα-λισμού, ακριβώς διότι είναι ο προφήτης, ο μεγαλύτερος προφήτης, ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών, ο μεγαλύτερος από όλους τους ανθρώ-πους, αυτός που προετοίμασε τον δρόμο του Χριστού και εδώ στη γη και κάτω στον άδη. Διότι αυτός πρώτος πήγε στον άδη, και προετοίμασε και εκεί τα πράγματα, και έπειτα πήγε ο Χριστός. Και τα υπέστη όλα αυτά, ακριβώς διότι είναι του Χριστού, ο προφήτης του Χριστού, ο άγιος του Θεού, ο άνθρωπος του Θεού, ο απεσταλμένος του Θεού, το όργανο του Θεού. Και όλοι οι άλλοι άγιοι πέρασαν όσα πέρασαν, ακριβώς γιατί ήταν του Χριστού.

* * *

Καλό είναι σήμερα να δούμε μια ιδιαίτερη συγγένεια, μια βαθιά σχέση που υπάρχει μεταξύ της Παναγίας και του τιμίου Προδρόμου ως προς το θέμα των παθημάτων τους. Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος μαρτύ-ρησε· του έκοψαν το κεφάλι. Και ο άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, αναφερό-μενος στην Παναγία είπε: «Και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία». Αυτό κυρίως αναφέρεται στο μεγάλο μαρτύριο που πέρασε η Παναγία τις ώρες εκείνες κατά τις οποίες σταυρώθηκε ο Χριστός. Η Παναγία δεν είναι μητέρα του Θεού για να απαλλαγεί από αυτά, αλλά ακριβώς διότι είναι μητέρα του Θεού, επιτρέπει ο Θεός να περάσει αυτόν τον πόνο η μητέρα του. Και ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος υφίσταται αυτόν τον πόνο του αποκεφαλισμού, ακριβώς διότι είναι ο μεγαλύτερος προ-φήτης.

Ας τα σκεφθούμε αυτά, αδελφοί μου. Ας μη θέλουμε εμείς από άλ-λους δρόμους να πηγαίνουμε προς τον Θεό.

Από τα βιβλία: π. Συμεών Κραγιοπούλου (†), “Πνευματικά Μηνύματα 2019”, σελ. 262, και “Πνευματικά Μηνύματα 2022”, σελ. 262.

Πηγή :  https://www.koinoniaorthodoxias.org/

Ιωάννης-ο-Πρόδρομος-ο-μεγαλύτερος-προφήτης.